Oil Mill Presentation

Croci oil mill was born in 2004, with the idea of ​​creating a family-run mill that favors quality over quantity and yield of olives. If it is true that to obtain an excellent oil, first of all we need healthy, quality olives, harvested at the right time and crushed in the shortest possible time, it is also true to understand that the oil mill has a 50% impact on quality oil.

Continuous cycle
If until a few years ago we were looking for oil quality going to crush in modern crushers in a continuous cycle instead of stone ones, today it is not enough anymore ...
... but not only
we need to make a further choice, looking for modern continuous cycle crushers, but that adopt the latest generation of machinery
our choiche...
disk crushers, thermal conditioning modules, kneaders with constant temperature control, controlled atmosphere grinders, etc.
... to get the most out of it
Precisely for this reason, every year we have always kept up with the technological innovations introduced in the oil world in order to obtain the maximum quality for our oil and for our customers' one.

Processing Steps

conferimento
raccolta
pulizia
lavaggio
gramole
monitoraggio
centrifuga
oliospremuto

Certification

Il Frantoio permette la Certificazione IGP  Il Frantoio permette la Certificazione Biologica

Crushing Methods
Traditional or Pitted Crushing
Crushing Methods

Traditional Crushing

The olives are crushed by a disc crusher, thanks to which we have no emulsions (the pasta does not emulsify with water and air and therefore gives less pressure to oxidation), a more rounded taste with oil and less bitter. The obtained pasta is sent into the kneaders in the atmosphere where the dough is worked for about 30 minutes at a controlled temperature ranging from 24 to 28 ° C. Depending on the ripeness and the varieties of olives it can change the temperature and the times of kneading (even 20 minutes).
Thanks to these last generation grinders, pasta is not in contact with oxygen and therefore we have no oxidation. When the pasta is ready it goes to the centrifuge where the solid part (sansa) and the liquid part (oil and water) are separated.
Even with this machine, of the latest generation, we are able to work with little incoming water, thus obtaining an oil rich in polyphenols, a cleaner and higher quality oil. The oil obtained from this machine then passes to 2 separators; they work in the absence of water and have the task of cleaning up the oil eliminating the water.

Pitted crushing

Instead of the oil mill, we also have a pit separator that separates the pits from the pulp of the olives. With this method we obtain an oil with less acidity, and a better preservation. We are very few in Tuscany to carry out this type of pressing mainly used to obtain new olive trees from the stone.

Our Oils

Extra Vergin Olive Oil
Traditional
Extra Vergin Olive Oil
Olio Extravergine di oliva prodotto con olive delle varietà tipiche locali quali frantoio, leccino, moraiolo e pendolino. Ottenuto da olive raccolte a partire dalla metà di Ottobre fino alla metà di Dicembre viene estratto a freddo ad una temperatura inferiore di 28° .Olio ricco di profumi e con diverse sfumature di gusto
Olio Extra Vergine di Oliva
da Agricoltura Biologica
Olio Extra Vergine di Oliva
L’olio Extravergine Biologico è ottenuto da olivi che si trovano in appezzamenti che rispettano i disciplinari e i requisiti di controllo Biologici. Viene estratto a freddo ad una temperatura di 24° e segue una esclusiva lavorazione per ottenere un olio unico nel suo genere.
Olio Extra Vergine di Oliva
Denocciolato
Olio Extra Vergine di Oliva
Olio Extravergine di oliva prodotto con olive delle varietà tipiche locali quali frantoio, leccino, moraiolo e pendolino. Ottenuto da olive raccolte a partire dalla metà di Ottobre fino alla metà di Dicembre viene estratto a freddo ad una temperatura inferiore di 28° .Olio ricco di profumi e con diverse sfumature di gusto
Olio Extra Vergine di Oliva
Aromatizzati
Olio Extra Vergine di Oliva

Limone

Il nostro olio Extravergine aromatizzato al limone è ottenuto per la maggior parte da olive della varietà leccino fatte maturare sulla pianta, raccolte tardivamente in modo tale che il gusto dell’amaro e del piccante dell’oliva non smorzi quello del limone. Sminuzziamo i migliori limoni biologici non trattati e li mettiamo direttamente in gramola a macerare assieme alla pasta di oliva.

Peperoncino

Il nostro olio Extravergine aromatizzato al peperoncino è ottenuto da olive della varietà leccino e frantoio raccolte quando hanno raggiunto la completa maturazione. Sminuzziamo i piccanti peperoncini rossi e li mettiamo direttamente in gramola a macerare assieme alla pasta di oliva.

A Breve sul nostro Shop Online

Potrai acquistare i nostri oli... nell'attesa potrai ordinarli via mail all'indirizzo info@frantoiodicroci.it
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